Populärt att dieta i Sverige

Det är otroligt populärt att följa dieter och i toppen ligger LCHF. Förmodligen beror det på ökat intresse kring hälsa och nästan var tredje svensk följer någon typ av diet.

Vi dietar mer än någonsin och tänker mycket på vår hälsa – vilket är bra. Men det blir desto krångligare i familjer där man äter olika sorters mat eller följer olika dieter, det blir då ett större jobb att laga mat. Testa och köp dig tid med maten med färdiga matkassar som en lösning, men det kan då bli knepigt om man följer en strikt diet.

Var tredje svensk följer någon sorts diet

I tidningen Svenska Dagbladet kan man läsa om deras egen undersökning som visar på att var tredje svensk aktivt följer en diet och intresset för hur olika kost och hur det kan påverka oss har slagit i höjden. Dessutom är det var tredje av dessa som aktivt följer en diet som följer LCHF, en diet där man äter mycket lite kolhydrater och inget socker men desto mer fett. Även 5:2 dieten är väldigt populär och cirka 20 procent av de som dietar följer den. Om man vill följa 5:2 dieten fastar man två dagar per vecka och äter som vanligt fast nyttigare under resterande dagar. Av undersökningens tillfrågade sa ungefär 14 procent att de äter ekologiskt och 12 procent sa laktosfritt – vilket man också kan säga är ett slags dietande. 11 procent uppger att de äter vegetarisk kost och 10 procent sa att de åt GI-kost, alltså mat med lågt glykemiskt index.

Kosthållning och diet är detsamma – ett bredare perspektiv

I undersökningen som Svenska Dagbladet gjort presenteras både renodlade dieter, men också andra typer av kosthållning. Gemensamt för dessa är att man äter på ett visst sätt för att det passar en själv och i hopp om att må bättre – så varför är det inte sammantaget kallat för dieter? Det ger i alla fall ett bredare perspektiv på dietande.

Vilka olika typer av dieter för viktminskning finns det?

Men, många vill trots allt skilja dieter från dieter, på så vis att vissa är mer eller mindre anpassade för viktminskning. De dieter som ofta kopplas samman med viktminskning är bland annat:

  • LCHF
  • Stenålderskost/Paleo
  • GI-metoden
  • 5:2-dieten