Palaak paneer

En riktig klassiker på indiska restauranger i Sverige är palaak paneer, vilket helt enkelt betyder ost med spenat. Det är också precis vad det är.

Denna rätt är extra populär bland vegetarianer, och går dessutom enkelt att göra i en vegansk version. Byt bara ut paneeren mot tofu, och grädden mot soja- eller havregrädde.

Paneer finns att köpa i indiska livsmedelsaffärer, och ibland också i andra butiker som specialiserat sig på ”etnisk” mat. Om man inte hittar någon paneer, och inte heller vill använda tofu, kan man göra sin egen. Det är inte speciellt svårt, men det tar lite tid.

Gör så här

Värm en liter mjölk (ju fetare desto bättre, men 3 % räcker) tillsammans med fem gröna kardemummakärnor tills det börjar bubbla. Blanda då ner 2 dl turkisk eller grekisk yoghurt och tre matskedar pressad lime. Sänk sedan värmen och låt blandningen sjuda i fem minuter under omrörning, tills en grynig massa bildas. Häll massan i en silduk, och låt vätskan rinna ur. Pressa ut så mycket vätska som möjligt, och forma ”paketet” till en kub. Ställ gärna paketet på en tallrik, med en tyngd på, med du förbereder palaken.

Hacka två gula lökar och stek dem i olja. Riv 4 cm ingefära på rivjärn, och blanda ned i grytan tillsammans med minst två pressade vitlöksklyftor. Pudra över två matskedar curry och minst fyra matskedar garam masala. Stek en stund till, och tillsätt sedan en burk krossade tomater och 800 gram färsk spenat. Om man vill kan också tillsätta hela kryddor, som kardemummakapslar och kanelstång. Slå slutligen på en till två deciliter grädde.

Skär paneeren i tärningar och stek i en panna vid sidan om. När spenaten är klar lägger du i paneeren.

Att servera till

I Indien serveras denna typ av rätter oftast med enbart naanbröd, men på indiska restauranger brukar man få dem med ris. Allra lyxigast blir det naturligtvis med både naan och ris. För att göra riset festligare kan man koka det med gurkmeja, svartpepparkorn och kardemummakapslar.