Grillning och vin

Nu är grillsäsongen bara runt hörnet och många längtar efter att slänga upp mumsig mat på grillen och ta ett glas gott vin till. Här följer tips kring grillning och vad du kan dricka till för att göra sommarens härliga dagar ännu härligare! 

En god köttbit, en majskolv, mumsig potatissallad, hörligt mogna grönsaker och ett glas shiraz till. Låter det lockande? Här följer fler tips för grillning och vin.

 

Tips på favoriter till grillmaten

I en artikel från Dagens Nyheter kan man läsa om vad vinskribenten och sommelieren Alf Tumble tänker om grillning och grillvin. Många tänker på kraftiga röda viner och en köttbit när man säger vin och grillning, och det är på många vis en tanke som stämmer. Men det finns ju flera olika typer av köttbitar och kryddningar också för den delen. Röd Bordeaux är en klassiker men ett flirtigt och rustikt vin kan passa lika bra, även ett rött och fruktigt vin. Ska det grillas kyckling är det fördelaktigt att vinet går i en lättare smak. Där är ett fylligt vitt vin med fatrost passande, likaså till fläskkarré. Vill man grilla vegetariskt och satsa på grönsaker funkar vitt vin om många redan känner till, men det går även fint med ett iskallt glas rosévin eller ett fruktigt rödvin. Till fisken avnjuter du med fördel ett iskallt gals Riesling full av fruktsmak.

 

Vilken grill ska man ha?

Det finns en uppsjö av grillar, och det gäller att välja en som passar din grillstil, vart du grillar och hur ofta du grillar. Alla grillar har sina fördelar och nackdelar. Såhär skriver Mitt Kök Expressen om exempelvis gasolgrillens fördelar: 

 

”Gasolgrillens stora fördel är att den blir varm snabbt. Tio minuter efter du slagit på gasflödet kan du lägga på köttet och det är lätt att reglera värmen på reglaget. Den ryker dessutom mindre än en kolgrill.”