Grillande under svensk sommartid

När det gäller grillning kan det vara viktigt att tänka på några saker. Inte minst om grillningen äger rum utomhus. När det gäller grillning behöver den som grillar till att börja med tänka på utrustningen, och på att grilla på en plats där risken för att grillningens glöd sprids och bidrar till att börja starta en gräsbrand minskar.

Ett ställe som är en vettig plats att grilla på, som människor i alla tider har grillat eller gjort upp eld på, är en eldstad. Omringa elden eller grillen med stenar som förhindrar att elden sprider sig. På grillplatser finns ofta även olika slags papperskorgar där det går att slänga allt skräp som ofta bildas när människor väljer att grilla. Mat men även engångsmuggar och papperstallrikar eller plastbestick kan skräpa ner i miljön utomhus helt i onödan.

Grilltips

Vad finns det för gott kött på grillen i svenska grillsammanhang? En sak som alltid fungerar att grilla är hamburgare, och gärna med mycket ost och rödlök samt rätt dressing till. Men snåla inte in på bröden, de är minst lika viktiga. En annan sak som de flesta brukar gilla är fläskfilé eller entrecote som ofta passar perfekt att grilla tillsammans med rätt glaze. För egen del kan det vara utsökt med ett grillspett med grillad kyckling och grillade grönsaker på tillsammans med en god, söt eller curryaktig sås. Det som grillas blir oftast godast, och även mindre ohälsosamt, om det grillas lagom länge.

Grilletikett: ta ansvar och visa hänsyn

Att grilla i en trädgård kan kännas lockande men är sällan en god idé om ens tomt ligger nära en grannes tomt. En sådan närhet till grannens tomt kan medföra diverse obehag, exempelvis:

  • Att folk tjoar och tjimmar långt in på småtimmarna när de är alkoholpåverkade, eller även om de är opåverkade.
  • Att den kraftiga utvecklingen av röken från själva grillningen sprider sig till andra hus och tomter och tränger in i de olika rummen i ett hus.
  • Att det blir skräpigt i närheten av tomten på allmän mark.

Drycker att dricka till grillat

När det gäller grillning så gillar många att dricka öl till. Ett fruktigt vin kan också vara gott. För de yngre kan ett glas mjölk passa till en stark och kryddig bit kött som har grillats. Men även saft eller juice med rätt sötma kan vara passande.